Op donderdag 6 en vrijdag 7 januari vaccineert onze eerstelijnszone voor het eerst op grote schaal buiten het vaccinatiecentrum.

Concreet gaat het om de vaccinatie van 2.000 medewerkers van SCK CEN, VITO en Belgoprocess. De arbeidsgeneeskundige dienst van deze bedrijven organiseert de vaccinatie en gebruikt hierbij de software van onze eerstelijnszone.

Het gaat om een pilootproject waarmee Vlaanderen bekijkt hoe de vaccinaties in de toekomst kunnen gebeuren buiten het vaccinatiecentrum. De vaccins die we hiervoor gebruiken, zijn extra vaccins voor onze eerstelijnszone waardoor we via het reguliere uitnodigingsproces extra inwoners kunnen uitnodigen.

Onze eerstelijnszone diende een voorstel in voor het pilootproject dat Vlaanderen uitschreef om de coronavaccinaties te organiseren buiten de muren van het vaccinatiecentrum.

Ook het SCK CEN wilde hieraan meewerken. Zowel onze eerstelijnszone als het SCK CEN werden door Vlaanderen geselecteerd om deel te nemen aan het pilootproject en slaan nu de handen in elkaar.

Vaccinaties door arbeidsgeneeskundige dienst

Onze eerstelijnszone ontwikkelde software om inwoners uit te nodigen voor vaccinatie en om hun vaccinatie te registeren.

Deze software wordt nu gebruikt om ook de vaccinaties buiten het vaccinatiecentrum uit te testen. 2.000 medewerkers van SCK CEN, VITO en Belgoprocess krijgen de kans om zich via de eigen arbeidsgeneeskundige dienst te laten vaccineren. De arbeidsgeneeskundige dienst werkt hiervoor nauw samen met vaccinatiecentrum Baldemore.

Keuze voor vaccinatie in of buiten vaccinatiecentrum

Omdat het over een pilootproject gaat, krijgen sommige inwoners een dubbele uitnodiging: zowel via het vaccinatiecentrum als via hun eigen werkgever. Kiezen ze voor vaccinatie bij hun werkgever? Dan annuleren ze hun voorgeboekte afspraak in het vaccinatiecentrum.

Extra vaccins

De vaccins die gebruikt worden voor de vaccinatie op 6 en 7 januari zijn vaccins die via de satellietapotheek geleverd worden. Het gaat over extra vaccins voor onze eerstelijnszone.

Bepaalde inwoners zullen zich laten vaccineren via hun arbeidsgeneeskundige dienst. Wat betekent dat hun vaccin opnieuw beschikbaar is voor andere inwoners.

Software en informatieveiligheid

De software die onze eerstelijnszone ontwikkelde voor de uitnodiging en registratie van de vaccinaties wordt binnen dit pilootproject aangepast en uitgebreid met een voorraadsysteem voor de satellietapotheek.

De software kan daardoor gebruikt worden voor vaccinaties op locatie. Zo kunnen in de toekomst naast huisartsen ook andere vaccinatoren zoals arbeidsgeneeskundige diensten op locatie vaccineren.

De gegevens van elke inwoner zijn hierin goed afgeschermd. Enkel de info rond vaccinatie is zichtbaar voor je arts. Zo blijft de privacy van elke inwoner te allen tijde goed beschermd.

Waarom pilootprojecten?

Op dit moment draait ons vaccinatiecentrum op volle toeren om inwoners zo snel mogelijk te voorzien van een extra prik.

Er komt uiteraard een moment dat de vaccinatie via de reguliere vaccinatoren zal gebeuren. Dat zal voor een groot deel in en door de eerste lijn uitgevoerd worden.

Om de overstap naar vaccinatie via de eerste lijn zo vlot mogelijk te laten verlopen en alle randvoorwaarden zo goed mogelijk in kaart te brengen, lopen een aantal pilootprojecten waaronder het pilootproject in onze eerstelijnszone.

Meer info: eerstelijnszone Baldemore, 014 33 09 61,